RYC har genom åren anskaffat ett antal båtar. Syftet har främst varit att främja seglingsintresset bland barn och ungdomar. Båtarna är samtidigt grundstommen i den årliga seglarskolan och är baserade på RYC klubbtomt vid Jerkers Udde i Södersundaviken.
Regler för uthyrning:
1. Priser:
Som medlem i RYC har du möjlighet att hyra RYC:s båtar.
2. Bokning och betalning:
Kontakta någon av våra båtfogdar som har information om lediga båtar och praktiska frågor kring utrustning, förkunskapskrav och eventuell skaderapportering. Betalning genom Swish till 123 278 89 25.
Hyra Laser & följebåt: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se
eller Fredrick Marelius på f.marelius(at)sweco.se
Hyra Hobie 16: Kontakta Peter Georén på peter.georen(at) gmail.com
Hyra Optimistjollar & följebåt: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se
Hyra RS Quest: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se
3. Förkunskaper:
Du som hyr båt ska intyga att du har tillräckliga förkunskaper för att hantera båten på ett säkert och varsamt sätt – både för din egen och materialets skull. När det gäller Hobie 16 är kravet att du visat din kompetens genom en tur med Peter G.
När det gäller följebåt så är det självklart ett absolut krav att hastighetsbegränsningarna hålls.
3. Din risk:
Hyrestagaren är skyldig att ersätta för eventuell skada på båten/båtarna. Beroende på skada kan det handla om reparation, byte av utrustning, eventuellt försäkringsärende och då är det självrisken som gäller. (Max 4000:-)
4. Återlämning:
Efter avslutad segling ska båten alltid återlämnas vid Jerkers udde över natten. Kontrollera att båten och all dess utrustning är i gott skick och tvätta ur båten om så krävs. Lasersegel rullas runt masten (efter att de tre lattorna tagits ur och lagts i sittbrunnen). Båtkapell sätts på.
OBS! Rapportera eventuella skador som uppstått under ditt nyttjande till båtfogden.
RS Quest (2 st)
Klubben har anskaffat två stycken helt nya jollar utrustade med rullfock och gennaker genom benäget bistånd av Svenska seglarförbundet.
Typen är speciellt framtagen för seglarskolor i samarbete med brittiska Sea Cadets. Jollen är kompakt, enkel, stark, lätt och stadig. Stor självlänsande sittbrunn för upp till 4 personer. Stor nog för en instruktör och 2 eller 3 elever. Perfekt för en förälder med barn eller hela familjen och tillräckligt liten för lätt hantering på land och i vattnet. Längd: 4,29 m, Bredd: 1,83 m, Skrovvikt: 140kg, Krysställ: 11 kvm, Gennaker: 11 kvm. RS Quest SRS-tal för respitkappsegling är år 2021 0,790 med gennaker.
Tillsvidare kompletteras klubbens RS Quest i seglarskolan av Stockholms Jolleskolas Tvåkronor. Tvåkronan har 2021 SRS-tal 0,744
Hobie 16 (1 st)
Hobie 16 är världens största katamaranklass. Hobien seglas av två personer som har var sin trapets för att hålla katamaranen på rätt köl. Det är en galet rolig båt att segla. Den saknar centerbord och har uppfällbara roderblad vilket gör den mindre känslig för det som kan finnas under vattenytan. Att den saknar centerbord gör att det är en litet större utmaning att göra en stagvändning. Längd: 5,05 m, Bredd: 2,41 m, Skrovvikt: 145 kg, Krysställ: 20 kvm. SRS-tal 2021: 1,075
Laser (9 st)
Laser är en av världens största enmansjolleklasser. De är 4,23 m långa,
1,39 m breda och har 7 kvm segel som standard. RYC har ocksåt ungdomsriggar på 4,7 kvm till 7 st Laser samt 3 st Radialsegel på 5,7 kvm som är avsedda för damer.
Litet fritt från Jollesports hemsida: För ungdomar passar det att vara 1-2 man ombord. Det är inte många tampar att hålla reda på i en Laser. Det enda seglaren behöver trimma är mastens böjning (med kicktaljan) och seglets buk (med bomuthal och cunningham).
Lasern är enkel att hantera, den väger "bara" 59 kg, har delbar mast och går att frakta på ett biltak. Om man är van tar det bara 5 minuter att rigga en Laser. Laser är inte bara kappsegling. Det är en kul båt för nöjessegling också. Den är hyfsat stryktålig och osänkbar och kan snabbt resas efter en kapsejsning. Du kan ofta segla vidare utan att ens ha blivit våt om fötterna! Mellan seglingarna drar du lätt upp Lasern på stranden.
SRS-tal 2021: Laser Standard (7 kvm): 0,82?, Laser Radial (5,7 kvm): 0,791, Laser 4,7 (kvm): 0,749
Zoom8 (1 st)
Klubben har genom donation fått en finfin Zoom8. Den är en mycket rolig enmansjolle att segla för de som vuxit ur Optimistjollen men är för små för en Laser. Konceptuellt är den riggad enligt Laserns tänk. Till formen är skrovet litet som en avkortad E-jolle. SRS-tal 201: 0,662
Optimistjollar (3 st)
Klubben har genom donation tre stycken Optimistjollar som kan användas på Jerkers Udde. På seglarskolan lånar RYC genom vårt samarbete in ett drygt tjugotal Optimister från Stockholms Jolleskola. SRS-tal 2021: 0,534
Följebåtar
Klubben har två mindre snurrebåtar i plast som tjänstgör som följebåt på regattor och seglarskola mm. Under seglarskolan kompletteras de med Stockholms Jolleskolas tre RIB:ar och två snurror.
Still 525 (sålda)
Klubben har under c:a 25 år haft 7 st Stilljollar som tjänat oss väl. De är nu alla sålda, de flesta till klubbens medlemmar, till förmån för vår satsning på nya RS Quest. För tillfället finns oss veterligen 7 st privatägda Stilljollar på Runmarö som vi hoppas få se på klubbens SRS-kappseglingar Böttna och Runmarö Runt. Still 525 har 2021 SRS-tal 0,806