Snart start för delsegling 2 i Allsvenskan i Segling

Följ Allsvenskan live och heja på RYCs Team Beckvid!

Nu startar Allsvenskan i Segling i Örnsköldsvik 20-22 augusti! Följ racen live här:

Fredag 20/8 från kl 12: https://youtu.be/2EwXD1Kpb98

Lördag 21/8 från kl 9: https://youtu.be/fiq0g8v97l0

Söndag 22/8 från kl 9: https://youtu.be/bzrtXQ9-kaM

Vi hejar nu på RYCs besättning: Niklas Beckvid - Rorsman, Linn Dismo - Taktiker, Thomas Jönsson - Trim , Amanda Käll Jönsson - Fördäck, Alice Beckvid - Cockpit

Varmt lycka till!

RYC vill tacka de generösa sponsorer som hittills bidragit till klubbens satsning:

• Låttas Bageri

• Målerifirman Ove Johansson AB

• Nonnotte AB - (Examination förarbevis)

• Norrsunda VVS

• Runmarö Båttaxi AB

• Runmarö Båtvarv AB

• Runmarö Lanthandel

• Mankraft Runmarö

• Älvstranden Verktyg och Service AB

• Slowlife HB

• Stockholms Jolleskola

• Svängen Runmarö

• X-Machines AB

Om team 2 från RYC

Denna gång representeras Runmarö Yacht Club av familjerna Jönsson – Amanda och Thomas (dotter och far) – och Beckvid, Alice och Niklas (dotter och far) – med välkommet stöd från Linn Dismo.

RYC lag 3 består av delar av ”RYC:s havskappseglingssektion”. Flera av lagmedlemmarna havskappseglareglar på Matador, en 44 fots cruiser/racer som normalt tävlar med 10-11 mans besättning ombord. Så sent som i förra veckan placerade sig Matador på fjärde plats totalt på Fastnet Race bland sammanlagt cirka 400 deltagande båtar från 25 länder, och på tredjeplats i klassen IRC 1. Fastnet är en av världens äldsta, största och mest populära havskappseglingar som går över cirka 700 sjömil i engelska kanalen och Atlanten, som arrangeras vartannat år sedan 1931 av RORC (Royal Ocean Racing Club). Matador med besättning utnämndes av Svenska Seglarförbundet till årets havskappseglare 2017 och 2019 och fick då det anrika vandringspriset Nakterhuset.

• -Amanda (18 år) och Alice (18 år) deltar i klubbens verksamhet och seglar lokalt. Amanda är seglarskoleinstruktör på Runmarö. Kappseglingserfarenheten är begränsad. Därför är Allsvenskan ett stort äventyr för Amanda och Alice och en mycket rolig möjlighet att utvecklas samt en introduktion till kappseglingsvärlden.

• Linn (28 år) har kappseglat flitigt i 606 klassen och även deltagit framgångsrikt doublehanded i flera havskappsegseglingar.

• Thomas (55 år) och Niklas (55 år) har ”i förhistorisk tid” (typ mellan jura- ock krita-perioderna) tävlat i olika jolleklasser - individuellt och i tvåmansbåtar – med blandade framgångar. Till sina främsta kappseglingsmeriter räknar Niklas guldmedaljer från VM och NM i E-jolle i mitten av åttiotalet, och fjärdeplatsen på Fastnet i förra veck

Om Allsvenskan (text från Sv Seglarförbundet)

Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Örnsköldsviksfjärden utanför med Örnsköldsviks Segelsällskap som arrangör.

Den planerade premiären i Skanör 21–23 maj 2021 blev inställd på grund av rådande restriktioner runt pandemin. Den första deltävlingen arrangerades i Långedrag 18–20 juni. Sist ut är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober.

I Långedrag var det tjejerna som dominerade. Allra bäst var Johanna Bergqvist och hennes team från Hjuviks BK, utanför Göteborg, som vann deltävlingen, före Sandra Sandqvist och KSSS. Ska Hjuvik lyckas behålla ledningen i Allsvenskan eller blir några av klubbarna närmast bakom som ska ta över? Inte minst är KSSS på jakt efter ledningen och de skickar Emil Järudd som rorsman – Emil som precis är hemkommen från OS i Tokyo där det blev en 14:e plats i Nacra 17 tillsammans med Cecilia Jonsson. Eller ska Åmålsviken kunna utmana? De fick en blygsam placering i Långedrag och skickar nu erfarne Thomas Skålén som ofta levererar bra resultat.

I Allsvenskan ska varje besättning bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minsten seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna –som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.

 - Vi har från och med i år infört helt jämställda deltävlingar i Allsvenskan där vi alltså ställer krav på lika många damer som herrar i besättningarna. Det har fungerat fantastiskt bra och vi tror det påsikt kommer utveckla alla seglare i Sveriges klubbar, säger Claes Lundin från Seglarförbundet. 

Årets Allsvenskan avgörs med tre deltävlingar där den sista seglas i Västerås 10–12 september. De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att få vara med i Allsvenskan även 2022.

Ställningen i Allsvenska efter en deltävling:

Hjuviks BK

KSSS

Sotefjordens SS

Stenungsunds SS

Ekolns SK

GKSS

Örnsköldsviks SS
Halmstads SS

Upsala SS

Strängnäs SS

Stockholm 606-klubb

Ekerö BK

Runmarö Yacht Club
Malmö SS

SS Åmålsviken

Gamla Stans YS

Skanörs BK

Ljungskile SS

Seglingarna sänds live och kan följas här: https://www.youtube.com/user/svensksegling/live

Fotograf: Daniel Stenholm

För merinformation besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

 

RYCs Seglarskola
Varje år arrangeras det seglarskola vid två tillfällen. I år är det som vanligt under vecka 28 & 30.
RYC Medlemsforum
RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

Senaste från RYC

Så här gick det för RYC i Allsvenskan i Segling 2021

Kommande helg deltar RYC i kvalseglingar för att erövra en plats till nästa års omgångs av Allsvenskan i Segling. Så här gick det 2021:
Läs mer
Publiserat:
13/10/2021

Inbjudan till Höststorm Lördag 16 oktober kl. 10:00

På lördag 16/10 seglas sprintregattan “Höststorm”. Laser standard, Laser radial eller Laser 4.7 kan dela. Alla är välkomna oavsett nivå!
Läs mer
Publiserat:
4/10/2021

Tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan i segling 2021

Följ RYCs Team Appelgren i Västerås fredag-söndag när de tävlar för att säkerställa att RYC har en plats i Allsvenskan även 2022! Vi håller tummarna!
Läs mer
Publiserat:
9/9/2021

Inbjudan till U25 J/70 Clinic 2021 i Saltsjöbaden 23-24 oktober

Är du en RYC-ungdom 15-25 år? Då har du möjlighet att delta i kul träning med J-70 båtar i Saltsjöbaden arrangerat av Svenska Seglarförbundet.
Läs mer
Publiserat:
31/8/2021

RYC Medlemsforum

RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

RYC på Instagram

Att följa klubbens konto på Instagram är bästa sättet att få en inblick i klubbens verksamhet. Våra medlemmar hjälps åt med att fylla flödet med trevliga bilder och filmklipp! Kontot heter "RYC.se".
Bli medlem i RYC!
Som medlem får man ta del av en lång lista förmåner
Bli medlem