RYC Böttna Race 2022 - kappseglingsrapport

För 30 år sedan anordnades det första Böttna Race, namngiven efter de två kobbarna Stor-Böttnan och Lill-Böttnan i inloppet till Långviken på norra Runmarö. Segrare i premiären var Peter Forslund i en 606 – segrare 2022 är Fredrick Marelius, förmodligen RYC’s skarpaste Laser-seglare just nu.

Vädret var olikt det vi är vana vid på Böttna Race, mulet, lite kyligt och relativt blåsigt (ca 6 m/s) från nordväst, dock inget regn vilket ju var skönt. På skepparmötet informerades deltagarna om förutsättningarna (stort tack till Familjen Bolinder för lånet av er fina brygga!). Banan i år lades i en dikt bidevind in mot Långviken, sen söderut för en slör och läns ned till ett märke utanför Skagudden, en kryss upp till Långviken, ytterligare en vändning nere vid Skagudd, följt av en kryss tillbaka till märket in mot Långviken och en avslutande läns ner till start- och mållinjen utanför Stenbro.

Starten togs programenligt av Fredrick Marelius i Laser följt av RYC’s ordförande Tomas Hellström, även han i Laser. Familjen Bäckman-Bultman tog fart bakifrån i sin Fareast 28r och gick om ledarbåtarna på sista benet upp mot målrakan och tog ’line honour’ med bravur.

Värt att nämna är att Pauline Dahl, 13 år och en av RYC's duktiga seglarelever, övertalade pappa Henrik som gast att mönstra en av klubbens RS Quest och på arla lördagsmorgon segla från Jerkers Udde hela vägen upp till Stenbro och tillbaka för att genomföra RYC Böttna Race. Och vilket race hon gjorde!


Topp-4 omräknat resultat slutade enligt följande:

1: Fredrick Marelius, Laser (andra raka segern, fjärde inskriptionen i RYC Böttna Race pokalen!)

2: Ordförande Tomas Hellström, Laser

3: Pauline och Henrik Dahl, RS Quest

4: Familjen Bäckman-Bultman, Fareast 28r

Bästa gastar, under 15 år: Elsa & Frans Bultman

Bästa skeppare, ungdom: Pauline Dahl


Dagens citat: ”Bra arrangerat, suverän support och väldigt ungdomsvänligt. Har en glad tjej som vuxit efter idag. /Henrik”

Race Director
Hedwig Spindler

RYCs Seglarskola
Varje år arrangeras det seglarskola vid två tillfällen. I år är det som vanligt under vecka 28 & 30.
RYC Medlemsforum
RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

Senaste från RYC

Årskrönika 2022

Isarna smälter, snart årsmöte och sen hissade segel! Men först, en återblick på året som gått! Läs vår årskrönika om RYC 2022!
Läs mer
Publiserat:
24/3/2023

Årsmöte & Vårfix på Jerkers Långfredag

Missa inte Årsmötet på Långfredagen 10.15 eller vårfixet på Jerkers där efter!
Läs mer
Publiserat:
14/3/2023

Nu är anmälan till RYC Seglarskola 2023 öppen!

Nu ligger anmälan till kommande sommars seglarskola uppe.
Läs mer
Publiserat:
11/12/2022

Rapport från kvalet till Allsvenskan

Team RYC kämpade hårt och var ett nålsöga från att kvala in till nästa års Allsvenskan i Segling. Läs rapporten från Marstrand här!
Läs mer
Publiserat:
20/10/2022

RYC Medlemsforum

RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

RYC på Instagram

Att följa klubbens konto på Instagram är bästa sättet att få en inblick i klubbens verksamhet. Våra medlemmar hjälps åt med att fylla flödet med trevliga bilder och filmklipp! Kontot heter "RYC.se".
Bli medlem i RYC!
Som medlem får man ta del av en lång lista förmåner
Bli medlem