RYC deltar i Allsvenskan i segling 2021

RYC deltog framgångsrikt i Allsvenskan i segling förra året, med ett resultat som placerade klubben som sexa bland Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar. Därmed kvalade RYC också in till detta års upplaga av samma tävling. Nu är planerandet i full gång för den kommande säsongen då förhoppningsvis alla fyra deltävlingar kommer genomföras (säsongen 2020 kortades Allsvenskan av pga Covid-19). RYCs lag består av tre besättningar, där tre kompetenta RYC-skeppare bygger sina team baserat på de medlemmar som gjort en intresseanmälan och enligt Allsvenskans regler. Laget kommer vara redo att börja träna så fort det våras och vi kommer rapportera när det är dags att börja bevaka racen på facebook eller youtube via Svenska seglarförbundet.

Om du tidigare anmält ditt intresse för att delta i Allsvenskan är du välkommen att förnya det inför denna säsong; det gäller även dig som inte anmälde dig förra året. Länk till ansökan finner du här.

Reglerna avseende besättningarna är i år justerade enligt information från Svenska. Seglarförbundet.

  • Besättningen ska bestå av fyra eller fem tävlande och det ska ingå minst två personer av varje kön.
  • Besättningen ska bestå av minst en ungdom (t.o.m. det år individen fyller 25 år) av valfritt kön, som ska delta i samtliga kappseglingar under minst två  tävlingsdagar i deltävlingen.
  • Deltagande klubbs lag ska bestå av minst tolv tävlande. Ingen tävlande får delta på samtliga deltävlingar.

Sponsra RYCs satsning i Allsvenskan

Vi vill redan nu flagga för möjligheten för våramedlemmar att stötta RYCs satsning i Allsvenskan genom att vara sponsor. Bara att delta i Allsvenskan kostar pengar, men ska vi delta, så ska vi också se till att ha vettiga förutsättningar. Varken klubben eller dess medlemmar har J/70-båtar, därför behöver vi skaffa oss träningsmöjligheter i J/70 och till det behövs pengar. Målet är att klubben ska kunna täcka de kostnader som uppstår för förberedelser och deltagandet i Allsvenskan genom sponsorer.

Vi tror att vi kan erbjuda våra sponsorer flera attraktiva möjligheter att synas i ett uppskattat sammanhang. Alla klubbmedlemmar är välkomna att bidra; de som blir officiella sponsorer kommer att synas i de olika Allsvenskan-sammanhangen. Om du har möjlighet att själv vara sponsor eller kan förmedla kontakter, hör gärna av dig till sponsringsansvarig Björn Appelgren på bjorn@jolleskola.se.

Detta är Allsvenskan

Allsvenskan i Segling är ett fantastiskt tillfälle för klubben och därmed våra medlemmar att delta i ett modernt seglingsformat och en attraktiv aktivitet. Vårt lag får segla i ett sammanhang där vi tävlar mot de allra bästa; de som utvecklar och driver seglingen framåt i Sverige. Samtidigt är Klubbens ambition att fostra nya kompetenta seglare. Med deltagandet i Allsvenskan kan vi nu ge yngre seglare/framtidslöften möjlighet att vara med och lära sig av mer erfarna kappseglare.

  • Allsvenskan är kappsegling i ligaformat, där 18 klubbar deltar på fyra deltävlingar per år för att avgöra vilken klubb som är Sveriges bästa kappseglingsklubb. Klubbarna turas om att tävla i sex stycken J/70 på korta banor nära land. Kappseglingarna avgörs i så kallade sprintseglingar vilket innebär att vare kappsegling tar ca 10 – 15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med upp till 45 kappseglingar (ca 15 stycken per klubblag). Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner.
  • Efter sista deltävlingen kan vinnaren utse sig till titeln "Sveriges bästa kappseglingsklubb".
  • De fem främsta klubbarna efter den sista deltävlingen får chansen att möta andra klubbar från Europa och övriga världen i Sailing Champions League nästkommande år. Vinnaren av Allsvenskan får även delta i Nord Stream Race, en havskappsegling i Östersjön. 

Mer om villkor och regler kan du läsa här.

Snabbfakta om Allsvenskan i Segling 2021

-        18 klubblag
-        Sprintsegling med 6 st båtar i varje race
-        Korta kappseglingar som är 10 – 15minuter långa
-        Upp till 15 flighter = 45 race
-        Fyra deltävlingar:

Datum:
21-23 maj                     Deltävling 1 i Skanör
18-20 juni                     Deltävling 2 i Långedrag
20-22 augusti             Deltävling 3 i Örnsköldsvik
10-12 september        Deltävling 4 i Västerås
2-3 oktober                  Kval till Allsvenskan 2022

     


RYCs Seglarskola
Varje år arrangeras det seglarskola vid två tillfällen. I år är det som vanligt under vecka 28 & 30.
RYC Medlemsforum
RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

Senaste från RYC

En minnesfond har bildats i Håkans namn

För att hedra minnet av av vår vän och Hedersordförande Håkan Forslund har RYC bildat en minnesfond i hans namn.
Läs mer
Publiserat:
16/2/2021

Håkan Forslund har lämnat oss i sorg och saknad

Håkan Forslund, klubbens grundare, eldsjäl och mångårige ordförande, har lämnat oss efter kort tids sjukdom.
Läs mer
Publiserat:
30/1/2021

Håkan Forslund utnämnd till Hedersordförande för RYC

Styrelsen i RYC har utnämnt Håkan Forslund till Hedersordförande i samband med att han avgår från ordförandeposten.
Läs mer
Publiserat:
25/1/2021

RYC deltar i Allsvenskan i segling 2021

Ingen har väl missat att RYC framgångsrikt deltog i Allsvenskan i segling förra året? Snart är det dags igen!
Läs mer
Publiserat:
19/1/2021

RYC Medlemsforum

RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!
Bli medlem i RYC!
Som medlem får man ta del av en lång lista förmåner
Bli medlem