Klubbens båtar & Hyra båt

RYC har genom åren anskaffat ett antal båtar. Syftet har främst varit att främja seglingsintresset bland barn och ungdomar. Båtarna är samtidigt grundstommen i den årliga seglarskolan och är baserade på RYC klubbtomt vid Jerkers Udde i Södersundaviken.

Hyra båt

Regler för uthyrning:

1. Priser:
Som medlem i RYC har du möjlighet att hyra RYC:s båtar.

  • Jollar och följebåtar lånas ut utan kostnad till medlemmar under 26 års ålder.
  • Vid kappsegling arrangerad av RYC kan medlemmar hyra jolle till en kostnad av 100:- per tillfälle.
  • Vid andra tillfällen än RYC:s event, kan klubbmedlemmar hyra enstaka jollar och följebåtar för 200:- per båt och dag, under förutsättning att de visat att de kan hantera båten vad gäller riggning och hantering av den på sjön. Båtarna skall så länge inget annat överenskoms återbördas till Jerkers Udde samma dag.
  • Sällskap/Event kan efter förfrågan och beroende på omständigheterna hyra flera båtar. Särskilda regler gäller.

2. Bokning och betalning:
Kontakta någon av våra båtfogdar som har information om lediga båtar och praktiska frågor kring utrustning, förkunskapskrav och eventuell skaderapportering. Betalning genom Swish till 123 278 89 25.

Hyra Laser & följebåt: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se
                                   
             eller Fredrick Marelius på f.marelius(at)sweco.se

Hyra Hobie 16: Kontakta Peter Georén på peter.georen(at) gmail.com

Hyra Optimistjollar & följebåt: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se

Hyra RS Quest: Kontakta Tomas Hellström på tomash(at) forsinvest.se

3. Förkunskaper:
Du som hyr båt ska intyga att du har tillräckliga förkunskaper för att hantera båten på ett säkert och varsamt sätt – både för din egen och materialets skull. När det gäller Hobie 16 är kravet att du visat din kompetens genom en tur med Peter G.

När det gäller följebåt så är det självklart ett absolut krav att hastighetsbegränsningarna hålls.

3. Din risk:
Hyrestagaren är skyldig att ersätta för eventuell skada på båten/båtarna. Beroende på skada kan det handla om reparation, byte av utrustning, eventuellt försäkringsärende och då är det självrisken som gäller. (Max 4000:-)

4. Återlämning:
Efter avslutad segling ska båten alltid återlämnas vid Jerkers udde över natten. Kontrollera att båten och all dess utrustning är i gott skick och tvätta ur båten om så krävs.  Lasersegel rullas runt masten (efter att de tre lattorna tagits ur och lagts i sittbrunnen). Båtkapell sätts på.
OBS! Rapportera eventuella skador som uppstått under ditt nyttjande till båtfogden.

Klubbens båtar

RS Quest (2 st)

RYC:s nya flermansjollar "RS Quest" från 2019
RYC:s flermansjollar "RS Quest"

Klubben har anskaffat två stycken helt nya jollar utrustade med rullfock och gennaker genom benäget bistånd av Svenska seglarförbundet.

Typen är speciellt framtagen för seglarskolor i samarbete med brittiska Sea Cadets. Jollen är kompakt, enkel, stark, lätt och stadig. Stor självlänsande sittbrunn för upp till 4 personer. Stor nog för en instruktör och 2 eller 3 elever. Perfekt för en förälder med barn eller hela familjen och tillräckligt liten för lätt hantering på land och i vattnet. Längd: 4,29 m, Bredd: 1,83 m, Skrovvikt: 140kg, Krysställ: 11 kvm, Gennaker: 11 kvm. RS Quest SRS-tal för respitkappsegling är år 2021 0,790 med gennaker.

Tillsvidare kompletteras klubbens RS Quest i seglarskolan av Stockholms Jolleskolas Tvåkronor. Tvåkronan har 2021 SRS-tal 0,744

Hobie 16 (1 st)

Hobie 16 är världens största katamaranklass. Hobien seglas av två personer som har var sin trapets för att hålla katamaranen på rätt köl. Det är en galet rolig båt att segla. Den saknar centerbord och har uppfällbara roderblad vilket gör den mindre känslig för det som kan finnas under vattenytan. Att den saknar centerbord gör att det är en litet större utmaning att göra en stagvändning. Längd: 5,05 m, Bredd: 2,41 m, Skrovvikt: 145 kg, Krysställ: 20 kvm. SRS-tal 2021: 1,075

Laser (9 st)

Laser är en av världens största enmansjolleklasser. De är 4,23 m långa,

14257499_10153998502147879_3773087930506859442_o-1

1,39 m breda och har 7 kvm segel som standard. RYC har ocksåt ungdomsriggar på 4,7 kvm till 7 st Laser samt 3 st Radialsegel på 5,7 kvm som är avsedda för damer.

Litet fritt från Jollesports hemsida: För ungdomar passar det att vara 1-2 man ombord. Det är inte många tampar att hålla reda på i en Laser. Det enda seglaren behöver trimma är mastens böjning (med kicktaljan) och seglets buk (med bomuthal och cunningham).

Lasern är enkel att hantera, den väger "bara" 59 kg, har delbar mast och går att frakta på ett biltak. Om man är van tar det bara 5 minuter att rigga en Laser. Laser är inte bara kappsegling. Det är en kul båt för nöjessegling också. Den är hyfsat stryktålig och osänkbar och kan snabbt resas efter en kapsejsning. Du kan ofta segla vidare utan att ens ha blivit våt om fötterna! Mellan seglingarna drar du lätt upp Lasern på stranden.
SRS-tal 2021: Laser Standard (7 kvm): 0,82?, Laser Radial (5,7 kvm): 0,791, Laser 4,7 (kvm): 0,749

Zoom8 (1 st)

Klubben har genom donation fått en finfin Zoom8. Den är en mycket rolig enmansjolle att segla för de som vuxit ur Optimistjollen men är för små för en Laser. Konceptuellt är den riggad enligt Laserns tänk. Till formen är skrovet litet som en avkortad E-jolle. SRS-tal 201: 0,662

Optimistjollar (3 st)

Klubben har genom donation tre stycken Optimistjollar som kan användas på Jerkers Udde. På seglarskolan lånar RYC genom vårt samarbete in ett drygt tjugotal Optimister från Stockholms Jolleskola. SRS-tal 2021: 0,534

Följebåtar

Klubben har två mindre snurrebåtar i plast som tjänstgör som följebåt på regattor och seglarskola mm. Under seglarskolan kompletteras de med Stockholms Jolleskolas tre RIB:ar och två snurror.

Still 525 (sålda)

Klubben har under c:a 25 år haft 7 st Stilljollar som tjänat oss väl. De är nu alla sålda, de flesta till klubbens medlemmar, till förmån för vår satsning på nya RS Quest. För tillfället finns oss veterligen 7 st privatägda Stilljollar på Runmarö som vi hoppas få se på klubbens SRS-kappseglingar Böttna och Runmarö Runt. Still 525 har 2021 SRS-tal 0,806

Senaste från RYC

RYCs Seglarskola
Varje år arrangeras det seglarskola vid två tillfällen. I år är det som vanligt under vecka 28 & 30.
RYC Medlemsforum
RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

Lite Varmare Varmbad 2024

Välkomna till Varmare Varmbad 2024. Lördagen den 1 juni tar vi delvis nytt grepp avseende Varmbadet.
Läs mer
Publiserat:
15/5/2024

Sjöbus och Försegel !Anmälan öppnar kl 13 idag 14 april

Klockan 13 idag söndag den 14 april öppnar anmälan för årets busigaste veckor med Sjöbus och Försegel. Begränsat antal platser så först till kvarn! I
Läs mer
Publiserat:
14/4/2024

Varmbad 2024

VARMBADET 2024 ! I lite ny tappning!! Lördagen den 20 april
Läs mer
Publiserat:
10/4/2024

Anmälan uppskjuten, Sjöbus och Försegel

Anmälan till sommarens Sjöbus och Försegel uppskjten. Mer info 14 april.
Läs mer
Publiserat:
31/3/2024

Årskrönika 2023

Isarna smälter, snart årsmöte och sen hissade segel! Men först, en återblick på året som gått! Läs vår årskrönika om RYC 2023 !
Läs mer
Publiserat:
26/3/2024

RYC Medlemsforum

RYCs Medlemsforum på Facebook är ett forum för alla klubbens medlemmar. Gå med i gruppen för att hålla dig uppdaterad dagligen!

RYC på Instagram

Att följa klubbens konto på Instagram är bästa sättet att få en inblick i klubbens verksamhet. Våra medlemmar hjälps åt med att fylla flödet med trevliga bilder och filmklipp! Kontot heter "RYC.se".
Bli medlem i RYC!
Som medlem får man ta del av en lång lista förmåner
Bli medlem